Kapı komÅŸusu Gürcistan’ın yemeklerinden, Karadeniz’in meÅŸhur laz mutfağına pek çok yörenin lezzetini harmanlayan Artvin mutfağı, meÅŸhur kalacosundan, mısır ekmeÄŸine çeÅŸit çeÅŸit yemeklerle kalabalık sofralara ev sahipliÄŸi yapıyor. Sizler için hazırladığımız Artvin yöresel yemekler listemizi keyifle okumanızı dileriz.

Artvin yöresel yemekler listemizde yerini alan hamsili pilav Karadeniz’in en bilindik ve sevilen lezzetlerinden biri. Rize’den Artvin’e bütün Karadeniz sofralarında yerini alan hamsili pilav, pirinç pilavı ile yapılıyor. TemizlenmiÅŸ hamsilerin iç harç ile piÅŸen pilavla birlikte tepside tıpkı börek gibi dizilmesiyle fırına verilen yemek, sadece kendi başına bile oldukça doyurucu bir lezzet.

Artvin yöresel yemekler listemizde yerini alan ilginç bir diÄŸer lezzet de, ÅŸalgam yani bir diÄŸer adıyla pancar yemeÄŸi. Temizlenip kesilen pancarların isteÄŸe göre domates ve çeÅŸitli garnitürlerle birlikte yaÄŸda kavrulmasıyla yapılan yemek, lezzetinin yanı sıra besin deÄŸerleri bakımından da oldukça faydalı ve zengin.

Artvin yöresel yemeklerin başında gelen Kalaco , Karadeniz ve Gürcistan mutfağına ait bir çeÅŸit papara desek yanlış olmaz. Artvin’de yapılan papara da pek tabi mısır ekmeÄŸi ile yapılıyor. Genellikle bayatlamış mısır ekmeÄŸinden yapılan kalaco, tereyağında kavrulan soÄŸanın üzerine eklenen tuzlu ayranın piÅŸmesiyle karışım haline getirilerek hazır hale geliyor.

Artvin mutfağının meÅŸhur lezzetlerinden biri olan kayganayı listemize eklememek olmazdı. Krep benzeri hamur iÅŸi olan kaygana, yumurta ve unla yapılan kahvaltılık yemeklerinden biri. DiÄŸer kreplerden farklı olarak içerisine bölgenin sevilen yeÅŸillikleri ekleniyor. Maydanoz, dereotu, yeÅŸil soÄŸan ve isteÄŸe göre pek çok çeÅŸit yeÅŸillik eklenebilen karışım, tavada kızartıldıktan sonra sofralarda yerini alıyor.

Silor ya da sinor, pek çok farklı isimle anılan bu yemek, Artvin sofralarında mutlaka yerini alan lezzetlerden biri. Oldukça az malzemeyle yapıldığı ve pratik olduÄŸu için sık sık tercih ediliyor ancak yemeÄŸin lezzeti de sevilmesine bir o kadar etken. Elde açılan ya da yufkacıdan hazır olarak alınan rulo halinde sarılmış yufkaların ıslatılıp fırında piÅŸirilmesinden sonra üzerine bol yoÄŸurt ve baharatlı sos eklenerek yapılan silor, oldukça hafif bir yemek olduÄŸu için günün her öÄŸününde rahatlıkla yenebiliyor.

Karadeniz dendi mi insanın aklına mısır ekmeÄŸi gelir. Artvin sofrasına oturduÄŸunuzda mutlaka karşınıza çıkacak olan mısır ekmeÄŸi, yöre de en sık yenilen ekmek çeÅŸitlerinden biri. Bol mısır unuyla yapılan lezzetli ve kabarık mısır ekmeÄŸini tokken bile yemek isteyebilirsiniz. Zira tadı o kadar güzel ki kendi başına bile yenebiliyor. Yanına yeÅŸil soÄŸan ve tuz ile yiyeninden, yoÄŸurdun içine katanına kadar çeÅŸit çeÅŸit ÅŸekillerde tüketilen mısır ekmeÄŸini daha denemediyseniz, ilk fırsatta yemenizi öneririz.

Artvin’in meÅŸhur ekmeklerinden bir diÄŸeri de, tıpkı mısır ekmeÄŸi gibi yapılan ancak içerisine yeÅŸillikle birlikte hamsi eklenen hamsili ekmek. Bu tarz karışık lezzetlere alışık olmayanlar için oldukça deÄŸiÅŸik gelebilir ancak Karadenizliler bu ekmeÄŸe bayılıyor. Mısır ekmeÄŸi karışımının içine eklenen temizlenmiÅŸ hamsiler, maydanoz, pazı ve nane gibi yeÅŸilliklerle harmanlandıktan sonra fırında piÅŸiriliyor. Artvinlilerin çay saatinde dahi yediÄŸi hamsili ekmeÄŸi tadarak farklı bir deneyim yaÅŸayabilirsiniz.

Artvin’in meÅŸhur hamur iÅŸi lezzetlerinden bir diÄŸeri de cevizli ketesi. Elde açılan kabarmış hamurun içerisine çekilmiÅŸ ceviz yerleÅŸtirilmesiyle yapılan kete, fırında piÅŸirilerek hazır hale geliyor. Artvin evlerinde misafirlere mutlaka yapılan hamur iÅŸi, taze demlenmiÅŸ bir fincan çayla harika bir ikili oluyor.

Artvin yöresi dışında Ordu’da da sıklıkla yapılan karalahana kavurması, saymakla bitmeyen faydaları ve besin deÄŸeri dışında lezzetiyle de herkesi cezbediyor. Taze taze lahanaların temizlenip kavrulmasıyla yapılan yemek, genellikle içerisine bulgur, ya da havuç gibi çeÅŸitli sebzeler eklenip piÅŸirilerek servis ediliyor.

TurÅŸuyu sevenlerdenseniz, Artvin sofralarında yerini alan bu lezzetli turÅŸu kavurması da tam size göre. Genelde fasulye turÅŸusu ile yapılan yemek, ince ince doÄŸranmış ve tereyağı il zeytinyağında kavrulmuÅŸ soÄŸanlarla birlikte kavrulmasıyla yapılıyor. Üzerine bir de birkaç diÅŸ sarımsak atılan kavurma, isteÄŸe göre üzerine yumurta kırılarak kahvaltılarda da yenebiliyor.

Karadeniz’e gelip de, ÅŸöyle güzel bir balık yemeden olur mu? Olmaz. Artvin’in meÅŸhur dere balığı olan benekli alabalık, büyüklüÄŸüyle ve lezzetiyle biliniyor. Artvin mutfağında mısır unuyla birleÅŸen omega deposu besleyici balık, mısır ununa bulandıktan sonra kızartılıyor. İsteÄŸe göre fırında piÅŸirilen yemek, balık çorbası olarak da tüketiliyor.

Hepimizin yakından tanıdığı keÅŸkek, Artvin mutfağında bulunan ocaklarda da sık sık piÅŸiyor. Et, buÄŸday ve nohut birleÅŸtiÄŸinde ne kadar güzel bir yemek çıkabilirse ortaya, keÅŸkek de o kadar lezzetli oluyor. Et suyu ile piÅŸirilen nohut ve buÄŸdayların tadıyla birleÅŸen tereyaÄŸlı soslu yemek, aÄŸzınızda unutamayacağınız bir tat bırakacak.

Sarmanın her halini sevenlerdenseniz, Artvin sofralarında yer alan karalahana sarması da tam size göre. Sarılmasıyla saatlerce uÄŸraşılan, ancak lezzeti nedeniyle dakikalar içinde biten sarma, genellikle Karadeniz mutfağında sıklıkla yapılıyor. HaÅŸlanan kara lahana yapraklarının içerisine pirinçli iç harç doldurulmasıyla yapılan yemek, üzerine güzel bir yoÄŸurtla harika gidiyor.

Artvin yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diÄŸer lezzetli hamur iÅŸi de, Türkiye’nin neredeyse her yöresinde sevilerek tüketilen, annelerimizin sık sık yaptığı katmer. Bezeler halinde hamurların elde açılmasından sonra tereyağı sürülmesiyle fırında piÅŸirilen katmer, isteÄŸe göre tahinli olarak da yapılabiliyor.

Rize, Trabzon ya da Artvin fark etmez. Muhlama Karadeniz’in neredeyse her sofrasında yerini alıyor. Yöreye ait mısır unu ve özel tereyağı ve özel peynir ile yapılan mıhlama, genellikle bakır tavalarda yapılarak servis ediliyor. Kavrulan mısır unu ve tereyağının kokusuyla mest olurken, erimiÅŸ peynirin uzayan görüntüsüne aşık olabilirsiniz.

Türkiye’nin her yerinde sofralarda yerini alan ve sevilerek tüketilen, mutfağımızın en güzel çorbalarından biri olan yayla çorbası, Artvin yöresel yemekler listemizde de yerini almalıydı. Kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan çorba, yoÄŸurt, pirinç ve yumurta gibi lezzetlerin bir araya geldiÄŸi oldukça lezzetli bir yemek.

Laz böreÄŸi dediÄŸimizde bakmayın aslında bu bir Artvin tatlısı. Elde açılan hamurların içine muhallebi eklenip baklava gibi kat kat üstü kapatılan tatlı, fırında piÅŸtikten sonra ÅŸerbetlenerek servis ediliyor. Yemekte ilginç olan bir diÄŸer özellik de içerisine çok az da olsa karabiber ekleniyor olması. Taze bir çay ile harika giden tatlıyı denemediyseniz, kendi eviniz yaparak da deneyebilirsiniz.

Artvin yöresel yemekler listesinde yer alan klasikleÅŸmiÅŸ bir diÄŸer tatlı da, pekmezle yapılan meÅŸhur hasuta tatlısı. Hasuda olarak da bilinen tatlı, oldukça az bir malzemeyle ve kısa sürede yapılabildiÄŸi için evlerin mutfağında sık sık piÅŸiyor. Dut pekmezi, tereyağı ve niÅŸasta ile yapılan tatlı oldukça hafif olduÄŸu için günün her saatinde yiyebilirsiniz.
Kapı komÅŸusu Gürcistan’ın yemeklerinden, Karadeniz’in meÅŸhur laz mutfağına pek çok yörenin lezzetini harmanlayan Artvin mutfağı, meÅŸhur kalacosundan, mısır ekmeÄŸine çeÅŸit çeÅŸit yemeklerle kalabalık sofralara ev sahipliÄŸi yapıyor. Sizler için hazırladığımız Artvin yöresel yemekler listemizi keyifle okumanızı dileriz.

Artvin yöresel yemekler listemizde yerini alan hamsili pilav Karadeniz’in en bilindik ve sevilen lezzetlerinden biri. Rize’den Artvin’e bütün Karadeniz sofralarında yerini alan hamsili pilav, pirinç pilavı ile yapılıyor. TemizlenmiÅŸ hamsilerin iç harç ile piÅŸen pilavla birlikte tepside tıpkı börek gibi dizilmesiyle fırına verilen yemek, sadece kendi başına bile oldukça doyurucu bir lezzet.

Artvin yöresel yemekler listemizde yerini alan ilginç bir diÄŸer lezzet de, ÅŸalgam yani bir diÄŸer adıyla pancar yemeÄŸi. Temizlenip kesilen pancarların isteÄŸe göre domates ve çeÅŸitli garnitürlerle birlikte yaÄŸda kavrulmasıyla yapılan yemek, lezzetinin yanı sıra besin deÄŸerleri bakımından da oldukça faydalı ve zengin.

Artvin yöresel yemeklerin başında gelen Kalaco , Karadeniz ve Gürcistan mutfağına ait bir çeÅŸit papara desek yanlış olmaz. Artvin’de yapılan papara da pek tabi mısır ekmeÄŸi ile yapılıyor. Genellikle bayatlamış mısır ekmeÄŸinden yapılan kalaco, tereyağında kavrulan soÄŸanın üzerine eklenen tuzlu ayranın piÅŸmesiyle karışım haline getirilerek hazır hale geliyor.

Artvin mutfağının meÅŸhur lezzetlerinden biri olan kayganayı listemize eklememek olmazdı. Krep benzeri hamur iÅŸi olan kaygana, yumurta ve unla yapılan kahvaltılık yemeklerinden biri. DiÄŸer kreplerden farklı olarak içerisine bölgenin sevilen yeÅŸillikleri ekleniyor. Maydanoz, dereotu, yeÅŸil soÄŸan ve isteÄŸe göre pek çok çeÅŸit yeÅŸillik eklenebilen karışım, tavada kızartıldıktan sonra sofralarda yerini alıyor.

Silor ya da sinor, pek çok farklı isimle anılan bu yemek, Artvin sofralarında mutlaka yerini alan lezzetlerden biri. Oldukça az malzemeyle yapıldığı ve pratik olduÄŸu için sık sık tercih ediliyor ancak yemeÄŸin lezzeti de sevilmesine bir o kadar etken. Elde açılan ya da yufkacıdan hazır olarak alınan rulo halinde sarılmış yufkaların ıslatılıp fırında piÅŸirilmesinden sonra üzerine bol yoÄŸurt ve baharatlı sos eklenerek yapılan silor, oldukça hafif bir yemek olduÄŸu için günün her öÄŸününde rahatlıkla yenebiliyor.

Karadeniz dendi mi insanın aklına mısır ekmeÄŸi gelir. Artvin sofrasına oturduÄŸunuzda mutlaka karşınıza çıkacak olan mısır ekmeÄŸi, yöre de en sık yenilen ekmek çeÅŸitlerinden biri. Bol mısır unuyla yapılan lezzetli ve kabarık mısır ekmeÄŸini tokken bile yemek isteyebilirsiniz. Zira tadı o kadar güzel ki kendi başına bile yenebiliyor. Yanına yeÅŸil soÄŸan ve tuz ile yiyeninden, yoÄŸurdun içine katanına kadar çeÅŸit çeÅŸit ÅŸekillerde tüketilen mısır ekmeÄŸini daha denemediyseniz, ilk fırsatta yemenizi öneririz.

Artvin’in meÅŸhur ekmeklerinden bir diÄŸeri de, tıpkı mısır ekmeÄŸi gibi yapılan ancak içerisine yeÅŸillikle birlikte hamsi eklenen hamsili ekmek. Bu tarz karışık lezzetlere alışık olmayanlar için oldukça deÄŸiÅŸik gelebilir ancak Karadenizliler bu ekmeÄŸe bayılıyor. Mısır ekmeÄŸi karışımının içine eklenen temizlenmiÅŸ hamsiler, maydanoz, pazı ve nane gibi yeÅŸilliklerle harmanlandıktan sonra fırında piÅŸiriliyor. Artvinlilerin çay saatinde dahi yediÄŸi hamsili ekmeÄŸi tadarak farklı bir deneyim yaÅŸayabilirsiniz.

Artvin’in meÅŸhur hamur iÅŸi lezzetlerinden bir diÄŸeri de cevizli ketesi. Elde açılan kabarmış hamurun içerisine çekilmiÅŸ ceviz yerleÅŸtirilmesiyle yapılan kete, fırında piÅŸirilerek hazır hale geliyor. Artvin evlerinde misafirlere mutlaka yapılan hamur iÅŸi, taze demlenmiÅŸ bir fincan çayla harika bir ikili oluyor.

Artvin yöresi dışında Ordu’da da sıklıkla yapılan karalahana kavurması, saymakla bitmeyen faydaları ve besin deÄŸeri dışında lezzetiyle de herkesi cezbediyor. Taze taze lahanaların temizlenip kavrulmasıyla yapılan yemek, genellikle içerisine bulgur, ya da havuç gibi çeÅŸitli sebzeler eklenip piÅŸirilerek servis ediliyor.

TurÅŸuyu sevenlerdenseniz, Artvin sofralarında yerini alan bu lezzetli turÅŸu kavurması da tam size göre. Genelde fasulye turÅŸusu ile yapılan yemek, ince ince doÄŸranmış ve tereyağı il zeytinyağında kavrulmuÅŸ soÄŸanlarla birlikte kavrulmasıyla yapılıyor. Üzerine bir de birkaç diÅŸ sarımsak atılan kavurma, isteÄŸe göre üzerine yumurta kırılarak kahvaltılarda da yenebiliyor.

Karadeniz’e gelip de, ÅŸöyle güzel bir balık yemeden olur mu? Olmaz. Artvin’in meÅŸhur dere balığı olan benekli alabalık, büyüklüÄŸüyle ve lezzetiyle biliniyor. Artvin mutfağında mısır unuyla birleÅŸen omega deposu besleyici balık, mısır ununa bulandıktan sonra kızartılıyor. İsteÄŸe göre fırında piÅŸirilen yemek, balık çorbası olarak da tüketiliyor.

Hepimizin yakından tanıdığı keÅŸkek, Artvin mutfağında bulunan ocaklarda da sık sık piÅŸiyor. Et, buÄŸday ve nohut birleÅŸtiÄŸinde ne kadar güzel bir yemek çıkabilirse ortaya, keÅŸkek de o kadar lezzetli oluyor. Et suyu ile piÅŸirilen nohut ve buÄŸdayların tadıyla birleÅŸen tereyaÄŸlı soslu yemek, aÄŸzınızda unutamayacağınız bir tat bırakacak.

Sarmanın her halini sevenlerdenseniz, Artvin sofralarında yer alan karalahana sarması da tam size göre. Sarılmasıyla saatlerce uÄŸraşılan, ancak lezzeti nedeniyle dakikalar içinde biten sarma, genellikle Karadeniz mutfağında sıklıkla yapılıyor. HaÅŸlanan kara lahana yapraklarının içerisine pirinçli iç harç doldurulmasıyla yapılan yemek, üzerine güzel bir yoÄŸurtla harika gidiyor.

Artvin yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diÄŸer lezzetli hamur iÅŸi de, Türkiye’nin neredeyse her yöresinde sevilerek tüketilen, annelerimizin sık sık yaptığı katmer. Bezeler halinde hamurların elde açılmasından sonra tereyağı sürülmesiyle fırında piÅŸirilen katmer, isteÄŸe göre tahinli olarak da yapılabiliyor.

Rize, Trabzon ya da Artvin fark etmez. Muhlama Karadeniz’in neredeyse her sofrasında yerini alıyor. Yöreye ait mısır unu ve özel tereyağı ve özel peynir ile yapılan mıhlama, genellikle bakır tavalarda yapılarak servis ediliyor. Kavrulan mısır unu ve tereyağının kokusuyla mest olurken, erimiÅŸ peynirin uzayan görüntüsüne aşık olabilirsiniz.

Türkiye’nin her yerinde sofralarda yerini alan ve sevilerek tüketilen, mutfağımızın en güzel çorbalarından biri olan yayla çorbası, Artvin yöresel yemekler listemizde de yerini almalıydı. Kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan çorba, yoÄŸurt, pirinç ve yumurta gibi lezzetlerin bir araya geldiÄŸi oldukça lezzetli bir yemek.

Laz böreÄŸi dediÄŸimizde bakmayın aslında bu bir Artvin tatlısı. Elde açılan hamurların içine muhallebi eklenip baklava gibi kat kat üstü kapatılan tatlı, fırında piÅŸtikten sonra ÅŸerbetlenerek servis ediliyor. Yemekte ilginç olan bir diÄŸer özellik de içerisine çok az da olsa karabiber ekleniyor olması. Taze bir çay ile harika giden tatlıyı denemediyseniz, kendi eviniz yaparak da deneyebilirsiniz.

Artvin yöresel yemekler listesinde yer alan klasikleÅŸmiÅŸ bir diÄŸer tatlı da, pekmezle yapılan meÅŸhur hasuta tatlısı. Hasuda olarak da bilinen tatlı, oldukça az bir malzemeyle ve kısa sürede yapılabildiÄŸi için evlerin mutfağında sık sık piÅŸiyor. Dut pekmezi, tereyağı ve niÅŸasta ile yapılan tatlı oldukça hafif olduÄŸu için günün her saatinde yiyebilirsiniz.
https://openaccess.artvin.edu.tr/xmlui/handle/11494/4244
ARTVİN YEMEKLERİYLE İLGİLİ DETAYLI ARAŞTIRMAYA YUKARIDAKİ LİNKTEKİ PDF DOSYAYI İNDİREBİLİRSİNZİ.